Monday, 28 November 2011

Hari Kanak-Kanak


Hari kanak-kanak

Pada 3 November 2011 merupakan hari kanak-kanak di sekolah saya. Pada pagi-pagi, mereka telah membawa makanan ringan ke sekolah dengan gembira. Tidak lama kemudian, meja saya telah penuh dengan makanan ringan.

Selepas loceng berbunyi, murid-murid saya telah beratur ke mini stadium sekolah saya. Kita menyanyikan lagu Negaraku, lagu negeri Perak Darul Ridzuan dan lagu sekolah. Kemudian, acara perasmian telah dijalankan. Selepas itu, sekolah saya telah menjalankan pertandingan menyanyi.

Pertandingan menyanyi tamat pada pukul 10 pagi. Masa menyambut hari kanak-kanak telah sampai. Selepas mencuci tangan, kita menjamu selera bersama-sama. Mereka makan dengan bersopan-santun. Apabila saya membahagikan makanan kepada mereka, saya bertanya, “ murid-murid boleh makan lambat ssedikit untuk menunggu cikgu?” Zhi Teng jawab, “ tentulah boleh. Terima kasih, cikgu kerana cikgu telah menyediakan makanan yang sungguh enak kepada kita.” Selepas mendengar isi luah kata Zhi Teng, saya berasa amat terharu dan bersyukur kerana anak murid begitu menghargai makanan.

Selepas menjamu selera, kita pun mula bermain permainan. Mereka bermain dengan seronok. Sebelum balik rumah, mereka bekerjasama untuk membersihkan kelas.


Saya amat gembira apabila melihat anak murid saya begitu berdisiplin dan menghargai makanan. Cikgu, bangga dengan kamu semua murid 1H!

No comments:

Post a Comment